Trådad visning
-
2010-06-15, 15:54 #1
- Reg.datum
- Oct 2007
- Ort
- hej
- Inlägg
- 781
Hur du gör Fläskkotlett med Klyftpotatis.
Hej, tänkte visa hur man gör iordning en riktigt god lunch, som också är riktigt enkel.
Vad du behöver:
- En fläskkotlett
2-3 Potatisar
Matolja
Salt
Stekpanna
Ugnsfast form
Diverse saker som finns i köket
Det första du ska göra är att sätta ungen mellan 225°C och 250°C.
Tvätta nu potatisarna, Men inte skala! Du kan använda en sånhär förslagsvis.
Dem måste inte vara kliniskt rena, och dem är ganska rena från affären, men skrubba lite i alla fall.
Börja sedan skära! Ta en vass kniv och börja skära bort om det finns något "dåligt", dvs mörka fläckar och liknande. Dela potatisen mitt itu och skär sedan klyftor. Försök att få dessa så jämnstora som möjligt, det blir lättare att få dom lika bra allihopa då.
Lägg potatisklyftorna i en passande ungsfast form, t.ex. en långpanna.
Ta fram matoljan och ringa över lite, ta det försiktigt, vi vill inte ha friterad potatis!
pensla ut det lite, och ha på mer olja om det behövs.
Dra över en skvätt salt också! Det går alldeles utmärkt att använda andra kryddor också, men för att göra det enkelt kör jag bara salt.
Kör in det i ugnen, låt stå i cirka 10 minuter, sedan tar du ut det, ställer upp på spisen och skyfflar runt med en stekspade. GLÖM INTE GRYTLAPPAR!
Ställ in i ugnen cirka 10 minuter till.
Såfort du har ställt in potatisen i ugnen tar du fram kotletten som din mor har lagt fram i kylen.
En stekpanna kan också behövas.
Dra i en skvätt milda flytande margarin.
Släng ner kotletten i stekpannan, när smöret ser ut såhär.
Nu är suggan i fettet! Stek på låg värme, 7-8 nånting, i cirka 15 minuter. Vänd den lite nu och då.
Lägg upp den på en liten tallrik när du tror att den är färdig och skär ett snitt, för att se om det finns något rosa kvar.
Ser perfekt ut!
Lägg tillbaka den i stekpannan, vrid av värmen och börja duka i väntan på potatisen.
Såhär ser potatisen ut när jag tar den ur ugnen. Lite mer färg hade varit att önska men jag orkade inte vänta.
Lägg upp det på en tallrik och KÄKA!
Jävligt nöjd själv, första gången jag tillagade en kotlett, även om det är jävligt enkelt.
Potatisen skulle har vart inne längre, blev inte riktigt så "krispig" som den brukar bli.
"Det finns inga stora bilder. Bara små skärmar."
SMAKLIG MÅLTID!