1. #1

    Hur du gör Fläskkotlett med Klyftpotatis.

    Hej, tänkte visa hur man gör iordning en riktigt god lunch, som också är riktigt enkel.

    Vad du behöver:
    • En fläskkotlett
      2-3 Potatisar
      Matolja
      Salt
      Stekpanna
      Ugnsfast form
      Diverse saker som finns i köket



    Det första du ska göra är att sätta ungen mellan 225°C och 250°C.

    Tvätta nu potatisarna, Men inte skala! Du kan använda en sånhär förslagsvis.


    Dem måste inte vara kliniskt rena, och dem är ganska rena från affären, men skrubba lite i alla fall.


    Börja sedan skära! Ta en vass kniv och börja skära bort om det finns något "dåligt", dvs mörka fläckar och liknande. Dela potatisen mitt itu och skär sedan klyftor. Försök att få dessa så jämnstora som möjligt, det blir lättare att få dom lika bra allihopa då.




    Lägg potatisklyftorna i en passande ungsfast form, t.ex. en långpanna.





    Ta fram matoljan och ringa över lite, ta det försiktigt, vi vill inte ha friterad potatis!



    pensla ut det lite, och ha på mer olja om det behövs.



    Dra över en skvätt salt också! Det går alldeles utmärkt att använda andra kryddor också, men för att göra det enkelt kör jag bara salt.

    Kör in det i ugnen, låt stå i cirka 10 minuter, sedan tar du ut det, ställer upp på spisen och skyfflar runt med en stekspade. GLÖM INTE GRYTLAPPAR!









    Ställ in i ugnen cirka 10 minuter till.



    Såfort du har ställt in potatisen i ugnen tar du fram kotletten som din mor har lagt fram i kylen.



    En stekpanna kan också behövas.



    Dra i en skvätt milda flytande margarin.



    Släng ner kotletten i stekpannan, när smöret ser ut såhär.



    Nu är suggan i fettet! Stek på låg värme, 7-8 nånting, i cirka 15 minuter. Vänd den lite nu och då.







    Lägg upp den på en liten tallrik när du tror att den är färdig och skär ett snitt, för att se om det finns något rosa kvar.



    Ser perfekt ut!



    Lägg tillbaka den i stekpannan, vrid av värmen och börja duka i väntan på potatisen.



    Såhär ser potatisen ut när jag tar den ur ugnen. Lite mer färg hade varit att önska men jag orkade inte vänta.

    Lägg upp det på en tallrik och KÄKA!


    Jävligt nöjd själv, första gången jag tillagade en kotlett, även om det är jävligt enkelt.
    Potatisen skulle har vart inne längre, blev inte riktigt så "krispig" som den brukar bli.


    "Det finns inga stora bilder. Bara små skärmar."

    SMAKLIG MÅLTID!
    Citat Ursprungligen postat av Michél Visa inlägg
    Med en flaska starksprit och lite rökelse kan allt bli rätt intressant att läsa.

  2. #2
    Grymt bra guide

    Mums, ska göra ett försök på det där ikväll

  3. #3
    Filips avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Vallentuna
    Inlägg
    7 325
    Ser jävligt gott ut! Får pröva nångång. Men du glömde det viktigaste! SÅSEN!?

  4. #4
    Citat Ursprungligen postat av Mikey Visa inlägg
    Grymt bra guide

    Mums, ska göra ett försök på det där ikväll
    Tackar!


    Citat Ursprungligen postat av Filip Visa inlägg
    Ser jävligt gott ut! Får pröva nångång. Men du glömde det viktigaste! SÅSEN!?

    Kolla serveringsbilden, har ju bearnaisesås på "burk".
    Citat Ursprungligen postat av Michél Visa inlägg
    Med en flaska starksprit och lite rökelse kan allt bli rätt intressant att läsa.

  5. #5
    Filips avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Vallentuna
    Inlägg
    7 325
    Fail @ Me

    Men tycker de skulle bli godare med någon pepparsås av något slag Eller varm Bea

  6. #6

    Reg.datum
    Mar 2006
    Ort
    Västerås
    Inlägg
    1 599
    Godare med stekt potatis, :o.

  7. #7
    Det med rödvinssås lär vara underbart
    Ju mindre rutin, desto mer liv!

  8. #8
    Citat Ursprungligen postat av Philip Visa inlägg
    Det med rödvinssås lär vara underbart
    helt fel blir det nog inte

    Känns lite budget att ha bearnaisesås på flaska :/
    Citat Ursprungligen postat av Michél Visa inlägg
    Med en flaska starksprit och lite rökelse kan allt bli rätt intressant att läsa.

  9. #9

  10. #10
    Filips avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Vallentuna
    Inlägg
    7 325
    Citat Ursprungligen postat av Fiddyboy Visa inlägg
    helt fel blir det nog inte

    Känns lite budget att ha bearnaisesås på flaska :/
    Word+1

  11. #11
    ralleys avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Every Where
    Inlägg
    2 414
    Såg gott ut, men jag gillar inte fläskkotlett
    Citat Ursprungligen postat av Sogat
    du måste roota för att kunna printa på ett vettigt sätt jävla nolla.

    Du får väl fantisera om en ny rad.

  12. #12
    Lövbiffens avatar
    Reg.datum
    Jan 2006
    Ort
    Oslo
    Inlägg
    407
    Bättre att tillaga potatisen utan olja, och i slutet kladda på lite smör istället.

    Edit: oljan gör bara potatisen seg och dassig.. Smör gör den knaprig.
    Senast redigerat av Lövbiffen den 2010-06-19 klockan 20:34.
    You have been banned for the following reason:
    Hörru Lövbiffen,dags att kötta till sig innan man börjar med människohandel?
    Date the ban will be lifted: 2009-05-14, 13.00

  13. #13

  14. #14
    Citat Ursprungligen postat av Rexxy Visa inlägg
    Bara jag som marinerar köttet innan? Visst ska det vara till grillning, men det funkar skitbra att steka det också! Resultatet blir även mumma! Jag kryddar även med allroundkrydda på köttet.

    Till det blir det kroketter och vitlökssmör.
    Bellman var på mig på msn om att jag absolut inte får marinera köttet, utan jag ska bara krydda det.
    Citat Ursprungligen postat av Michél Visa inlägg
    Med en flaska starksprit och lite rökelse kan allt bli rätt intressant att läsa.

  15. #15
    ralleys avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Every Where
    Inlägg
    2 414
    Citat Ursprungligen postat av Rexxy Visa inlägg
    Bara jag som marinerar köttet innan? Visst ska det vara till grillning, men det funkar skitbra att steka det också! Resultatet blir även mumma! Jag kryddar även med allroundkrydda på köttet.

    Till det blir det kroketter och vitlökssmör.
    Hur gör man vitlökssmör? Ja, alltså jag vet ju hur man gör men smälter du det eller äter smöret som det är?
    Citat Ursprungligen postat av Sogat
    du måste roota för att kunna printa på ett vettigt sätt jävla nolla.

    Du får väl fantisera om en ny rad.

  16. #16
    HEDINs avatar
    Reg.datum
    Jun 2009
    Ort
    Svalöv, Skåne
    Inlägg
    1 451
    Ett tips är att ha tex. lite morötter och lök tillsammans med potatisen

  17. #17
    ralleys avatar
    Reg.datum
    May 2008
    Ort
    Every Where
    Inlägg
    2 414
    Citat Ursprungligen postat av HEDIN Visa inlägg
    Ett tips är att ha tex. lite morötter och lök tillsammans med potatisen
    Word, rostade grönsaker
    Citat Ursprungligen postat av Sogat
    du måste roota för att kunna printa på ett vettigt sätt jävla nolla.

    Du får väl fantisera om en ny rad.

  18. #18
    Alltså om man ska göra en guide borde man åtminstone kunna göra det ordentligt. Potatisen ser för fan rå ut.

  19. #19
    HEDINs avatar
    Reg.datum
    Jun 2009
    Ort
    Svalöv, Skåne
    Inlägg
    1 451
    Citat Ursprungligen postat av ExXe Visa inlägg
    Alltså om man ska göra en guide borde man åtminstone kunna göra det ordentligt. Potatisen ser för fan rå ut.
    Han gillar kanske lättstekt

  20. #20

  21. #21
    Pimmes avatar
    Reg.datum
    Jun 2008
    Ort
    Gdansk
    Inlägg
    1 096
    Citat Ursprungligen postat av ralley Visa inlägg
    Hur gör man vitlökssmör? Ja, alltså jag vet ju hur man gör men smälter du det eller äter smöret som det är?
    Smör + Vitlök --> Profit

  22. #22
    kotletten ska grillas !!!!
    Hellre en ölback i hallen än en spark på ballen skål på er grabbar!

  23. #23
    Citat Ursprungligen postat av Rexxy Visa inlägg
    Finns färdig att köpa i affären. Skär en bit och lägg på det varma köttet, det smälter.
    Att göra eget är enklare än att gå till affären!
    Bara låta smöret bli rumstempererat. Blanda i vitlök, salt och peppar. Och vad du mer behagar. Persilja är rätt gott att ha i. Sen breder du ut det på smörgåspapper, rullar ihop det till en rulle och in i kylen.

  24. #24

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  

Logga in