More

Kia elbil Niro får mer teknik

14 februari, 2022

Orginaltitel: Nya Kia Niro växer och får mer teknik

  • Teknik som underlättar och gör körningen säkrare
  • Större dimensioner, slank design med djärva karaktärslinjer
  • Rymlig interiör med minimalistisk design och hållbara material
  • Elektrifiering: Hybrid, Plug-In Hybrid och EV
  • De senaste säkerhetssystemen och uppkopplingsmöjligheterna

Designen på helt nya Kia Niro avslöjades i slutet av november då bilen visades upp i Seoul, Sydkorea. Nu presenteras fler detaljer om den nya generationen av den framgångsrika crossovern. Lansering i Europa sker senare under 2022.

Modellen har blivit något större än nuvarande modell: längd 4 420 mm (+65 mm), bredd 1 825 mm (+20 mm), höjd 1 545 mm (+10 mm) och axelavstånd 2 720 mm (+20 mm). Kupéutrymmet har blivit rymligare, likaså bagageutrymmet som ökat med 15 liter till 451 liter (VDA) i Niro Hybrid.

Liksom tidigare kommer Kia Niro erbjudas som hybrid, laddhybrid och elbil.
Kia Niro Hybrid har en 1,6-liters GDI bensinmotor som tillsammans med en 32 kW permanentmagnetsynkron elmotor ger en kombinerad effekt på 141 hk. Kraften fördelas via en sexväxlad dubbelkopplingslåda (6DCT).

När Kia Niro körs i gröna zoner i städer går drivningen automatiskt över till EV-läget baserat på navigeringssystemet och körhistorikdata. ”Greenzone Drive Mode” kan även programmeras efter förarens valda platser till exempel runt hemmet och arbetsplatsen.

Intelligent design – innovativ interiör

Designen följer Kias senaste designfilosofi ”Opposites United” med elegant strömlinjeformad kaross kombinerat med mer oväntade, avancerade karaktärslinjer och detaljer, varav den breda och väl markerade c-stolpen är en. Utvecklingen har resulterat i bättre luftflöde runt bilen, men även undertill. Nya Niro har en luftmotståndskoefficient (Cd) på 0,29.

Interiören har designats med en modern layout. Instrumentpanelens diagonala linjer huserar en 10,25-tums digital högupplöst panoramaskärm som integrerar både kombiinstrumentet och infotainmentfunktionerna i ett strömlinjeformat paket. Systemet har designats för att det ska vara lätt för användarna att anpassa anslutningsmöjligheter och funktioner.

Under skärmen sitter kontrollerna med dubbelfunktion för infotainment- och klimatkontrollsystem som ger fördelen att slippa bläddra igenom flera menyer, eller för den delen, behöva leta bland dubbelt så många knappar.

De moderna och slimmade stolarna är uppbyggda med lättviktsmekanism och nackstödens baksidor har designats för att fungera som behändiga klädhängare.

Återvunna material är en del av produktutvecklingen och Kias engagemang för en mer hållbar mobilitet. I helt nya Kia Niro är innertaket tillverkat av återvunna tapeter, sätena är gjorda av biobaserad polyuretan (bioplast) och Tencel, ett tyg gjort av eukalyptusblad, och på dörrpanelerna används vattenbaserad (BTX-fri*) färg för att minimera miljöpåverkan och minska avfallet.

kia-elbil-nya-niro-3323431
Kia elbil Niro interiör

Avancerad säkerhet

Säkerheten har varit prioriterad i utvecklingen av nya Kia Niro. De senaste DriveWise-förarassistanssystemen är utformade för att undvika potentiella faror och underlätta en säker och bekväm körning.

Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) assisterar föraren vid risk för en kollision med andra fordon, fotgängare eller cyklister. I korsningar kommer systemet att varna föraren om det finns en kollisionsrisk med ett mötande fordon. På samma sätt ges en varning om ett fordon närmar sig från vänster eller höger man kör rakt fram i en korsning. Varning ges alltid innan bromsarna automatiskt läggs an för att undvika en kollision.

När bilen har parkerats förhindrar Safe Exit Assist (SEA) att en olycka sker när baksätespassagerare ska kliva ut just när ett fordon närmar sig bakifrån. Genom att läsa av trafiken kan bakdörrarnas lås aktiveras.

Remote Smart Parking Assist (RSPA) är en smart finess i exempelvis trånga parkeringsfickor. Föraren kan med hjälp av nyckeln manövrera bilen framåt och bakåt.

Uppkopplade tjänster underlättar

Kia Niro erbjuds med en 10-tums head-up display (HUD) som visar viktig körinformation inklusive hastighet, information från säkerhetssystemen och navigeringskommandon direkt på vindrutan vilket förbättrar säkerheten.

Via Kia Connect-appen kan föraren synkronisera kalendrar, planera resor med onlinenavigering och få tillgång till bilens funktioner, inklusive trafikinformation, bensin- och laddstationer samt väderprognoser i realtid. I appen är det även möjligt att få navigering till slutdestinationen via Google Maps och AR-teknik (augumented reality) även sista biten till fots när bilen parkerats.

Källa: Mynewsdesk

Läs även: Kia elbil EV6 First Edition – sålde slut första dagen i USA

K
E