More

Motverka elbilen minskade räckvidd i kylan

31 december, 2022

Det blir dyrare och dyrare att köra elbil när elpriserna stiger. Nu när vi kommer in i de kallare vintermånaderna står elbilsägare inför ännu en utmaning – bilarnas räckvidd minskar drastiskt när temperaturerna sjunker. En undersökning gjord av American Automation Association visar att räckvidden kan minska med upp till 45% under vintermånaderna, beroende på vilket bilmärke det handlar om. Testerna visar också att en elbil i genomsnitt förlorar 20% av sin räckvidd redan när temperaturen är omkring noll grader.

Kylan påverkar batteriet hårt i elbilar, och om du också vrider på kupévärmaren för fullt kommer du att förbruka mycket energi. Det bästa sättet att få så lång räckvidd som möjligt under vintermånaderna, och det som American Automation Association rekommenderar, är att alltid förvärma bilen och batteriet vid låga temperaturer. Kallstart är dåligt – även för en elbil.

Parkera din elbil i ett isolerat garage för att undvika kallstart. Detta kan hjälpa till att öka räckvidden på din bil och förbättra laddningen, eftersom en större del av strömmen går till att ladda bilen istället för att hålla batteriet varmt.

Det är också viktigt att se till att garageporten är tät, så att luftgenomströmningen minskas. Detta kan minska kW-förbrukningen för att värma upp garaget med upp till 40 %. Kontrollera portens U-värde och se till att den är välisolerad och välmonterad för att säkerställa att den håller tätt. Motorstängning av porten kan också skapa ytterligare värmeisolerande insatser.

Källa: Mynewsdesk och Garageportexperten
Bild: Circle K pressbild

P
F