More

Nya Audi Q8 e-tron börjar produceras i Bryssel

31 december, 2022

Den första Audi Q8 e-tron har tillverkats på bandet i fabriken i Bryssel, vilket markerar början på en ny era för den nya flaggskeppsmodellen i Audis el-SUV-program. Sedan premiären 2018 har anläggningen i Bryssel varit en förebild för hållbar produktion. Sedan dess har ungefär 160 000 enheter av Audis första elbil levererats.

Gerd Walker, produktionschef för Audi, betonar Bryssel-anläggningens ledande roll inom elektrifiering och hållbar produktion Elmotorerna tillverkas av Audi i Ungern och transporteras till Bryssel med tåg som drivs med förnybart bränsle Audi Bryssels anläggning certifierades för koldioxidneutral tillverkning redan 2018 och är en pionjär inom företagets strategiska miljöprogram Mission: Zero.

Till skillnad från många av sina konkurrenter fokuserar Audi på att förändra sin produktion inifrån för att etablera den så kallade 360-factory-modellen, där Bryssel är en av förebilderna. För Audi är investeringar i befintliga anläggningar ”hållbarhet i praktiken” – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. ”Den väg Audi tar sparar på resurser och påskyndar vår omvandling”, betonar Walker.

För Xavier Ros, ansvarig för personal och organisation inom Audis ledning, ger Bryssel värdefulla insikter om specialiserade kvalificeringsprogram för anställda. ”Erfarenheterna från Bryssel sedan 2018 kan användas på olika platser inom hela Audi-koncernen”. Även VD för Audi Bryssel, Volker Germann, betonar personalens roll: ”För att bygga en Audi Q8 e-tron* behöver vi inte bara all vår infrastruktur, utan framförallt passionerade medarbetare”.

Bryssel – en förebild för hållbar produktion

Audi Q8 e-tron* levereras som certifierat koldioxidneutral till kunder i Europa och USA. Från 2025 kommer produktionen vid samtliga Audi-fabriker att vara koldioxidneutral som en del av företagets miljöprogram Mission:Zero. Bryssel utsågs till ”Factory of the Future” 2020 av arbetsgivarorganisationen Agoria. Redan 2018 certifierades anläggningen som världens första koldioxidneutrala storskaliga serietillverkning inom premiumsegmentet.

Redan 2012 bytte anläggningen till förnybar el. Bland annat har Audi Bryssel installerat en av regionens största solcellsanläggningar på 107 000 kvadratmeter.

Källa och bild: pressrelease från Audi

V
V